Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Fooruit-nieuws - mei 2024

Fooruit-nieuws - mei 2024

Nieuwsbrief‍ mei 2024

Beste Bezoeker ‍‍,

 
 Je hebt zojuist onze nieuwsbrief geopend. Leuk dat je even de tijd neemt om nieuws en informatie te lezen.
In deze nieuwsbrief  bieden we je weer een paar interessante nieuwtjes.
Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief vragen of opmerkingen of heb je zelf iets voor een volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten.


Kortdurende parkeerontheffing aanvragen bij baliebezoek stadhuis‍

ZONDER DEZE ONTHEFFING BEKEURING !!!

Heeft u moeite met het bezoeken van de balies in het stadhuis? Dan kunt u gebruikmaken van een kortdurende ontheffing om te parkeren tijdens het baliebezoek. Dit is alleen bedoeld voor inwoners die niet ver kunnen lopen en geen gehandicaptenparkeerkaart hebben. Bijvoorbeeld iemand die tijdelijk niet goed kan lopen, of een mantelzorger die iemand begeleidt.

Het gaat hier om een proef. De proef loopt van 2 januari tot en met 31 december 2024.

Maak een afspraak via telefoonnummer 14 0570. Geef aan dat u gebruik wilt maken van een ontheffing voor parkeren. De medewerker bespreekt met u of een ontheffing in uw situatie echt nodig is. We bekijken welke oplossing het meest passend is voor u en op welk moment u kunt langskomen.

De ontheffing
Een ontheffing krijgt u per e-mail of post. In de ontheffing staat de plaats waar u uw auto kunt neerzetten. Ook staat er hoe lang u mag parkeren. Dit is maximaal 1 of 1,5 uur, afhankelijk van het onderwerp van de afspraak. De ontheffing legt u zichtbaar op het dashboard. Wij registreren de ontheffing, zodat Team Toezicht uw kenteken kan controleren. Op die manier proberen we de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.

Locaties Bathmen en Schalkhaar
Voor sommige producten en diensten kunt u ook terecht bij de balies in Bathmen of Schalkhaar. Daar kunt u voor de deur parkeren. U heeft geen ontheffing nodig. In veel gevallen kunt u online een afspraak maken. Kies hierbij voor de locatie Bathmen of Schalkhaar


Diversiteitsprijs : Het verschil"‍

Op 21 maart, de dag tegen discriminatie werd door het Etty Hillesum centrum een bijeenkomst georganiseerd ten behoeve van de diversiteitsprijs 'Het Verschil' bij cultureel centrum st. Masohi.  
Behalve wij van Fooruit (deel uitmakend van “Deventer zonder drempels”) waren er ook 21 andere organisaties vertegenwoordigd, die zich presenteerden d.m.v. een eigen kraampje met folders e.d.
We kregen de gelegenheid om elkaar te bezoeken en zodoende kennis en verbinding te zoeken. Wij hadden bedacht als promotie een zakje met snoepjes, hartjes met een hartelijk welkom en een pen.
Daarnaast was er een verkiezing onder de aanwezigen en organisaties voor wie het meest de prijs verdiende van Het Verschil.  
Ook hielden de vertegenwoordigers van de betreffende organisaties een enthousiaste toespraak met aansluitend een videopresentatie.
Het programma werd geheel ondersteund door een dansoptreden van “Colourful Human” en een zangeres met keyboard zette luister bij.
Er werd ook gezorgd voor de innerlijke behoeften van de mens en omlijst met een keur aan lekkere hapjes. Aan het eind van de bijeenkomst was de prijsuitreiking, in handen van onze burgemeester Rob König.
De eerste prijs ging naar “Face it”. Zij organiseren laagdrempelige activiteiten voor de gehele regenboog in Deventer. Zij ontvingen een bos bloemen en een geldbedrag van 500 euro.
“Deventer zonder drempels” waar wij als Fooruit deel van uitmaken kreeg een verdiende 2e prijs, Helmi nam de prijs, een fraaie bos bloemen, in ontvangst.
De derde prijs ging naar “Buddy to Buddy”. Zij brengen nieuwkomers in verbinding met Deventernaren die hen hier wegwijs maken.


Stembureaus Deventer toegankelijk bij Europese verkiezingen

Op 57 plekken in de gemeente kunnen inwoners van Deventer die mogen stemmen op donderdag 6 juni hun stem voor de Europese verkiezingen uitbrengen. Al die stembureaus zijn goed toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel of een rollator. Toch gaan toegankelijkheidsambassadeurs van Iedereen Actief en Fooruit, samen met ervaringsdeskundigen en studenten van Saxion op 6 juni op stap om de toegankelijkheid van de stembureaus te onderzoeken.

Helmi Lever is coördinator en bestuurslid bij Fooruit, de stichting die in Deventer actief is ‘voor en door’ mensen met een beperking en/of chronische ziekte. ‘Wij zijn door de gemeente Deventer gevraagd om op 6 juni bij een aantal stembureaus de toegankelijkheid te beoordelen. Daar werken we natuurlijk graag aan mee. We krijgen speciale vragenlijsten die we moeten invullen. Zo wordt elk stembureau op dezelfde manier beoordeeld.’

Handleiding
Stichting Fooruit is al jaren betrokken bij het beoordelen van de toegankelijkheid van stembureaus. ‘Volgens mij zijn we ergens begin 2000 voor het eerst gaan kijken’, herinnert Helmi zich. ‘Met twee teams, met een slechtziende, een rolstoel en iemand die slecht ter been was. Plus een begeleider. Met twee taxi’s van TCR zijn we toen een hele dat op pad geweest. En ja, toen kwamen we nog heel veel gekke dingen tegen. Hoge drempels, deuren die veel te smal waren, te hoge schrijfplanken zodat je er vanuit je rolstoel niet bij kunt, noem het maar op. We hebben aan de hand van dat eerste onderzoek een handleiding gemaakt voor voorzitters van het stembureau en die passen we aan als dat nodig is. En er is echt heel veel verbeterd in Deventer maar ik denk ook dat het goed is dat we op 6 juni weer eens kritisch kijken.’

Niet voor iedereen toegankelijk
Met een scootmobiel kan je niet bij elk stembureau naar binnen (dat hoeft wettelijk niet omdat veel mensen die gebruik maken van een scootmobiel vaak nog wel een stukje kunnen lopen) en als je slechtziend of blind bent, is er in Deventer één stembureau (in de Scheg) waar je met een speciale stemmal zelfstandig kunt stemmen. ‘Het is al heel fijn dat dat kan’, benadrukt Helmi. ‘Want je mag je laten helpen door iemand van het stembureau, maar als je visueel beperkt bent, kan dat alleen mondeling. En dat betekent dat het hele stembureau kan horen op wie je wilt stemmen. Dan was de enige optie dat je iemand machtigde, maar ja, dan stem je alsnog niet echt zelf.’

Stemmen met een (lichte) verstandelijke beperking
Als je een lichamelijke beperking hebt, mag je iemand meenemen in het stemhokje om je te helpen. Heb je een verstandelijk beperking, dan mag dat niet. Ook een algemene volmacht om voor iemand met een verstandelijke beperking te handelen geldt niet voor verkiezingen. Wel kan de kiezer met een verstandelijke beperking iemand machtigen om voor hem of haar te stemmen. Dit kan met de stempas of met een machtigingsformulier. De persoon die niet kan stemmen, moet dit uit zichzelf vragen.
In Deventer is aandacht voor zogenoemde Prokkel-duo’s, vernoemd naar Stichting Prokkel die zich inzet voor inwoners met een licht verstandelijke beperking. Bij verkiezingen zet de stichting een Prokkel-duo in, die de leden van een stembureau ondersteunen. Deventer doet hier voor de vierde keer aan mee, dus ook op 6 juni. Op www.hoewerktstemmen.nl kunnen mensen met een lichte verstandelijk beperking informatie vinden over stemmen

Meld het bij Fooruit
Ervaart u zelf een probleem met de toegankelijkheid van een stembureau op 6 juni? Laat dat dan weten bij welkom@fooruit.nl

Eenvoudige uitleg over hoe je kan stemmen (hoewerktstemmen.nl)


 Stichting Groene Wensboot is op zoek naar iemand voor Social Media-ondersteuning

De stichting Groene Wensboot (www.groenewensboot.nl) heeft als doel om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in de gelegenheid te stellen in de privésfeer al dan niet met zorgverleners of mantelzorgers flora en fauna te beleven op en om het water in met name het nationaal park Weerribben-Wieden (onder leiding van ervaren – vrijwillige – schippers).

We zijn met de groene wensboot sinds kort actief op social media en we zoeken voor ons (kleine) social mediateam versterking.
Voel je je verbonden met het doel van onze mooie stichting, heb je affiniteit met social media, kun je artikelen schrijven en weet je hoe je deze moet plaatsen op de media?
Neem dan contact op met Bob Tasche (bjhtasche@gmail.com).‍

facebooktwitter

Als je onze nieuwsbrieven niet langer wil ontvangen dan kun je je afmelden via deze link.: Afmelden